top of page

Työnhaun artikkelit

Työhakemus.jpg

Työhakemuksen tehtävä on saada sinut työhaastatteluun

Työnhakemista voisi verrata kaupankäyntiin. Työnantaja tarjoaa työmahdollisuuksia, työnhakija myy omaa osaamistaan. Kaupan käynti alkaa markkinoinnilla eli työnantaja pitää saada huomaamaan kymmenien hakijoiden joukosta juuri sinut mahdollisena uutena työntekijänä. Siinä kohdassa mukaan hyppää työhakemus eli sinun osaamisen markkinakirje.

Netti on täynnä neuvoja siihen, miten kirjoitetaan kiinnostava työhakemus. Poimimme tähän muutaman vinkin, loppuun kokosimme linkkejä parhaille sivuille. Tutki tarkkaan ja ota parhaat neuvot käyttöösi!

Koukuta työnantaja

Jos olet tosissasi hakemassa työtä, älä käytä samaa työhakemusta hakiessasi eri tehtäviin, vaan kirjoita aina uusi. Lue työpaikkailmoitus läpi huolellisesti ja monta kertaa. Tutki työnantajan nettisivut. Analysoi, millaista työntekijää ilmoituksessa haetaan. Vastaa työhakemuksessa näihin odotuksiin.

Työhakemuksen pitää koukuttaa lukijansa. Se mahtuu yhdelle sivulle ja koostuu 4-5 lyhyestä kappaleesta. Kiinnitä huomiota aloitukseen ja lopetukseen. Niissä pitää olla persoonallista jujua. Työhakemuksen sisältö voi olla esimerkiksi tällainen:

Yhteystiedot

Aloita työhakemus omilla yhteystiedoillasi ja päiväämällä hakemus. Jos sähköpostisi osoite on tehty aikanaan huumorimielellä ja on esim. muotoa supermies@hotmail.com, luo itsellesi uusi tili. Etunimi.sukunimi@gmail.fi on huomattavasti asiallisempi ja herättää työnantajassa paremmin luottamusta.

Tärkeä ensimmäinen kappale esittelee hakijan

Yhteystietojen jälkeen kerro napakasti, miksi sinä olet kiinnostunut avoinna olevasta työpaikasta. Kerro heti alussa, millä asenteella olet liikkeellä. Kerro lyhyesti itsestäsi ja osaamisestasi ammatillisesta näkökulmasta. Tee lukijalle selväksi, mikä yhteys on avoinna olevalla työpaikalla ja sinun osaamisella.

Toisessa kappaleessa nousee esiin työkokemus ja koulutus

Perustele, miksi sinä olisit tehtävään sopiva henkilö. Kirjoita auki, miksi sinun aikaisempi työkokemus tai koulutus antaa sinulle tehtävässä vaadittavaa osaamista. Poimi tähän yksi tai kaksi asiaa, älä kuitenkaan toista samoja sanoja, jotka löytyvät ansioluettelostasi. Jos sinulla ei ole vielä työkokemusta, korosta motivaatiotasi ja kehittymisen halua.

Persoonallisuus ja ominaisuudet kolmanteen kappaleeseen

Kerro jotain persoonallisuudestasi ja siitä, millainen työntekijä sinä olet. Työpaikkailmoituksessa luetellaan yleensä, millaista työntekijää haetaan. Jos vaatimuksena on ”reipas asiakaspalveluasenne ja vastuunottokyky”, kerro, miten sinä vastaat näihin. Älä kuitenkaan käytä samoja sanoja, vaan kuvaa olevasi ”asiakaspalveluhenkinen ja luotettava”. Ja jos itsetutkiskelun jälkeen huomaat, että asiakaspalvelu ei ole sinun juttusi ja vastuu ahdistaa, jospa etsisit toisen avoimen työpaikan…?

Kiinnostava, motivoitunut päätös jättää hyvän mielen lukijalle

Hakemuksen lopetus on tärkeä. Kerro, milloin voisit aloittaa työssä. Lisää, että annat mielelläsi lisätietoja itsestäsi ja odotat innolla kutsua työhaastatteluun. Mainitse myös, että työhakemuksen liitteenä on sinun ansioluettelosi.

Ja sitten ”ystävällisin terveisin” ja allekirjoitus.

Oikeinkirjoitus ja asettelu

Tarkista lopuksi oikeinkirjoitus ja asiakirjan asettelu. Pyydä kaveria lukemaan se läpi ja tekemään korjausehdotuksia. Jos kehtaat lähettää hakemuksen työnantajalle, kehtaat myös antaa sen luettavaksi jollekin läheiselle. Jos lähetät hakemuksen sähköisesti, muunna se PDF-muotoon, etteivät rivit ja asettelut lähde elämään omaa elämäänsä.

RekryON tarjoaa apua työhakemuksen ja ansioluettelon viimeistelyyn

Ota työnhaun asiakirjat mukaan RekryON-tapahtumaan tikulla ja aloita tapahtuma Jobittilasta. Sieltä saat neuvoja ja konkreettista apua asiakirjojen viilaamiseen. Paikalla on myös ammattivalokuvaaja Anna-Katri Hänninen, joka ottaa maksutta sinusta edustavan valokuvan ansioluettelosi täydentämiseksi. Asiantuntijamme auttavat kuvan liittämisessä. Homman kruunaa väritulosteet, joiden kanssa on hyvä lähteä kohtaamaan sinua kiinnostavat työnantajat.

Onnea työnhakuun!

bottom of page